Mimers Källa

Sök

Go to content

Mimers Källa

Ayurveda + Hasse Bengtson
= Mimers Källa

Mimers Källa startades 1988
med ayurveda som huvudingrediens. Under några år var det mest försäljning av ayurvediska produkter, arrangemang av kurser och konsultationer för andra som skaffat sig behövlig kompetens, bl.a. Maivor Stigengreen. Men så småningom blev det kursverksamhet, ayurvedisk hälsorådgivning och behandlingar i egen regi från 2000.
Hasse har utbildat sig till ayurvedisk hälsorådgivare vid både Ayur-Vedaskolan/Maivor Stigengreen i Markaryd samt Skandinaviska Institutet/Johan Ljungsberg i Stockholm samt är idag lärare vid båda dessa utbildningar.

Han har dessutom fått privatundervisning av dr. Vinay Vora i Ahmedabad, Indien, samt gått kortare kurser i Sverige och Danmark.


Dr Raj Regunathan från Kerala är en annan av Hasses lärare. Han utbildade 2003 i Göteborg en grupp svenska terapeuter, däribland Hasse, i metoder för förebyggande/behandling av utbrändhet.

Hasse är också utbildad till meditationslärare av Lennart Eriksson vid Ayur-Veda AB i Markaryd. Vid det här laget har Hasse samlat på sig mer än 25 års erfarenhet av meditation av olika slag.

Sedan 2000 håller Hasse kurser i ayurveda, meditation och
solskådning samt ger föreläsningar på olika teman med ayurveda som bas. Dessutom ingår givetvis hälsokonsultationer och behandlingar som en självklar del i den dagliga verksamheten. Hasse har patient- och ansvarsförsäkring.

Men egentligen var det redan 1984
som det hela började. Efter regelbunden meditation och yoga sedan 1982 blev ayurveda sommaren 1984 en ny och mycket givande bekantskap för Hasse. En sommarkurs gav då de första insikterna i ayurvedas visdom. Efter en dryg vecka av idel aha-upplevelser har ayurveda alltsedan dess varit ständigt närvarande i Hasses vardag. Och den egna kroppen och sinnet, med alla dess tillgångar, och inte minst obalanser, har hela tiden varit en viktig praktisk lärobok vid sidan om olika utbildningar och en rad böcker.

Så började då Mimers Källa sin verksamhet på allvar våren 1988. Samtidigt som kurser startades i alternativa former av synträning kom också ett erbjudande att bli återförsäljare för ayurvediska produkter. Denna försäljning kom att pågå fram till mitten av 90-talet. Efter detta blev det så småningom naturligt att gå vidare till ayurvedisk hälsorådgivare.

Under många år har Hasse arbetat på djupet med sin egen personliga utveckling med en rad olika metoder och terapier där bland annat meditation, solskådning och familjekonstellation stått för mycket viktiga bidrag.


Årsskiftet 2008/09 lämnade Hasse – beteende- och naturvetare i botten - sin 25-åriga lärarbana, merparten inom vuxenutbildningen i Göteborg, och arbetar numera enbart med Mimers Källa.

Fotnot: Namnet, ’Mimers Källa’ kommer från den nordiska mytologin. Mimer var den som Oden vände sig till för att få den information han behövde. Mimer fick i sin tur tillgång till all kunskap och visdom genom att dagligen dricka ur den källa som kom att kallas ’Mimers källa’ eller ’Mimers brunn’.

Och symboliken är naturligtvis att vi alla har denna ’Mimers källa’ inom oss, om vi bara vet hur vi ska komma åt den. Inom den vediska traditionen, dit ayurveda hör, är sedan urminnes tider daglig djupmeditation det klassiska sättet att ’dricka ur den inre källan’.Hem | Tjänster | Kalendarium | Om Ayurveda | Mimers Källa | Kontakt | Länkar | Site Map


Back to content | Back to main menu