Mimers Källa

Sök

Go to content

Mer om dammbehandling

Tjänster > Behandlingar

Så här går en dammbehandling för binjurar/rygg till
Under själva behandlingen ligger du hela tiden helt stilla på mage på behandlingsbänken. Du behöver vanligen inte ta av dig mer kläder än att dammen går att placera på rätt ställe. Du täcks sedan med handdukar för att hållas varm under tiden behandlingen pågår. Det är dock en klar fördel med oömma kläder eftersom det alltid kan finnas en viss risk för läckage, speciellt om du inte ligger helt stilla med överkroppen (även en hostattack eller ett par nysningar kan göra att dammen släpper i underkant från kroppen så att oljan börjar sippra ut, och då måste allt tas bort och göras om från början…)

Tillsammans med ”dammbygget” samt dammens borttagande och efterföljande vila brukar behandlingen totalt ta 1½-2 timmar. Själva behandlingen tar vanligen 20-50 minuter effektiv tid. Vid en längre behandling svalnar oljan efterhand, och då byts den ut mot varmare olja. Behandlingens längd bestäms utifrån en rad olika faktorer som fastställs vid en kort konsultation före behandlingen. Om du varit hos mig på konsultation inom de senaste månaderna behövs normalt ingen sådan före behandlingen. När dammen blivit tömd på olja och tagits bort får du vila i ryggläge.

OBS! Det är ganska vanligt att magläge under en längre stund medför nästäppa som i sin tur kan förhindra den välbehövliga tupplur som ofta infinner sig. Ett litet tips, om än oortodoxt, är då att före behandlingen spraya en dos vanlig nässpray i den ena näsborren för att garantera problemfri andning under hela behandlingen. De som provat detta säger alltid att det gjorde stor skillnad för dem.

Olika personer kan reagera helt olika på behandlingen. En del kan känna sig så utslagna att de nätt och jämnt kan ta sig ner från bänken, än mindre köra bil efteråt. OBS! Sådan trötthet kommer inte från själva behandlingen. När binjurarnas aktivitet dämpas av behandlingen medför det minskade påslaget av stresshormoner att den trötthet som långvarig stress medfört inte längre kan döljas. Denna trötthet måste därför tas om hand genom vila, ofta mycket mer sådan än vi tror och vill. Alla slags uppiggande åtgärder är helt kontraproduktiva, dvs. de motverkar behandlingens syfte.

Andra människor kanske somnar en stund under behandlingen och bara känner sig lite mosiga efteråt. Ytterligare andra kanske inte märker av något just under/efter behandlingen, utan märker en skillnad till det bättre först efterhand den närmaste tiden. En klient berättade att hon inte längre kunde vara uppe sent på kvällarna utan behövde gå och lägga sig i tid…!

Om du haft/har en känslomässigt krävande period kan det hända att svagare eller starkare känslor kommer och går under behandlingen. Det är då enbart av godo att dessa inte trycks tillbaka utan får den uppmärksamhet de förtjänar. Detta är en naturlig del i läkningen/återhämtningen.Hem | Tjänster | Kalendarium | Om Ayurveda | Mimers Källa | Kontakt | Länkar | Site Map


Back to content | Back to main menu